Cara Cepat Sembuhkan Vitiligo Atau SopakPernah dengar sakit sopak atau bahasa sainsnya vitiligo. Ala yang jadi macam putih separuh kulit tu. Saya selalu fikir penyakit ini berjangkit, takut tengok. Agaknya apa sebab jadi macam ni ye?

Apakah ia Sakit Sopak atauVitiligo?

Sopak berlaku apabila sel yang memberikan warna pada kulit musnah. Dengan kata lain ia rosak dan menyebabkan kulit menjadi tidak sekata dengan memberikan seolah “white patch” pada kulit.Sel ini dikenali sebagai melanosit.

Apa Penyebab Sopak atau Vitiligo Ini?


Ianya dipercayai berpunca daripada masalah pigmentasi, yang mana sel-sel yang menghasilkan pigmen iaitu melanosit. Ianya dirosakkan oleh auto antibody atau antibodi yang dihasilkan oleh penghidap itu sendiri.

Tanda-tanda penyakit sopak atau vitiligo


Timbulnya tompok-tompok putih di atas kulit tetapi ia juga boleh melibatkan kawasan yang mempunyai rambut atau bulu seperti kening, misai, bulu roma dan sebagainya.

Selain boleh menukarkan rambut menjadi putih. Selalunya ada yang memanggilnya albino.
Penyakit vitiligo ini tidak menyebabkan rasa sakit atau gatal.kebanyakan kes untuk penyakit sopak ini sering berlaku kepada mereka yang berumur di bawah 20-an. Namun, ia boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat usia atau jantina.

Walaupun sopak bukanlah suatu penyakit berjangkit ataupun penyakit yang boleh mengancam nyawa, ia boleh merosakkan kehidupan penghidapnya. Walaupun pada dasarnya bukanlah satu penyakit yang berbahaya tetapi ia mampu memberi kesan negatif kepada psikologi seseorang itu.

Sekiranya penyakit ini melibatkan bahagian muka atau mana-mana bahagian yang tidak boleh ditutup, pasti mereka akan berasa malu dan rendah diri dengan keadaan mereka.Tompokan putih di atas kulit juga kelihatan lebih ketara sekiranya mereka ini mempunyai kulit yang gelap kerana kontras warna akan menjadi lebih jelas kelihatan.

Penyakit sopak ini boleh menyerang beberapa kawasan badan secara serentak atau secara berperingkat-peringkat. Terdapat sesetengah pesakit mempunyai penyakit yang cepat merebak ke kawasan lain dan ada yang mempunyai penyakit yang stabil iaitu tompokan sopak tidak berubah menjadi lebih besar atau banyak.

Sehingga hari ini, punca sebenar terjadinya sopak tidak diketahui secara sahih.Setakat ini hasil kajian dan penyelidikan ialah faktor genetik didapati memainkan peranan dalam penghasilan penyakit ini.

Rawatan penyakit sopak atau vitiligo


Rawatan first line ialah dengan menggunakan krim yang mengandungi bahan immunomodulator yang akan mengurangkan atau memberhentikan kerosakan melanosit yang disebabkan oleh antibodi.
Ini sekaligus memberi peluang untuk pigmen kembali mewarnai tompokan yang terlibat.

Rawatan foto terapi iaitu rawatan yang menggunakan pancaran cahaya ultra violet juga boleh dilakukan di hospital-hospital yang mempunyai kemudahan tersebut.
Rawatan laser excimer dan rawatan pembedahan yang melibatkan kaedah pemindahan sel kulit atau melanosit yang diambil dari kulit normal pesakit itu sendiri.

Namun, kaedah pemindahan sel atau kulit ini memerlukan kepakaran dan belanja yang tinggi.
Sopak bukanlah panau dan ia juga bukan albino. Walaupun pada peringkat awal, penyakit sopak 
boleh menyerupai beberapa penyakit kulit yang lain.

Adakah Sopak Boleh Dirawat?

Pengalaman dari pesakit yang menderita penyakit sopak

Saya mulai menderita penyakit sopak sejak kanak-kanak lagi namun ia tidak begitu ketara.Semakin saya meningkat dewasa, tompok hitam putih di badan saya bertambah kelihatan.Keluarga saya tidak memahami tekanan yang saya alami apabila terpaksa berdepan dengan pandangan orang ramai. Ibu saya tidak membenarkan saya berjumpa dengan tetamu yang berkunjung ke rumah.Ada ketikanya, ibu sampai hati menyuruh saya berkurung di dalam bilik apabila ada saudara-mara yang bertandang.Sebelum ini, ibu ada membawa saya berubat dengan seorang dukun. Mereka kata, saya terkena buatan orang kerana tiada adik-beradik atau keturunan ibu mahupun sebelah bapa saya yang mempunyai penyakit sopak.Saya ada melayari internet dan membuat sedikit penyelidikan tentang perkara ini. Apa yang saya tahu, istilah perubatan bagi penyakit ini dikenali sebagai vitiligo.Saya harap, melalui ruangan ini, doktor dapat menerangkan kepada saya secara menyeluruh mengenai penyakit ini. Paling penting, adakah ia boleh dirawat? Saya dahului dengan ucapan setinggi terima kasih.

– AM

Agaknya boleh ke ia dirawat? Tidak salah kita mencuba mencari altenatif lain untuk masalah ini.

Bagaimana Vivix Boleh Merawat Masalah Sopak atau vitiligo ini?

Dalam vivix ada resveretrol yang mana ialah sebab utama bantu penyembuhan.Pesakit sopak biasanya perlukan antioksidan yang tinggi dalam makanan harian, untuk bantu menguatkan kembali sistem imun.

Oleh kerana sopak ini berkait dengan sistem imun maka cara terbaik adalah dengan menguatkan imun badan.Resveretrol adalah agen pengaktif SIRT1 yang berkait dengan pigmentasi kulit.

Bila SIRT1 ini diaktifkan, ia akan mengeluarkan protein yang menjaga sel dari keradangan dan pengoksidaan. Dua perkara inilah yang selalunya menyebabkan sakit kronik.Bila sel terjaga, imun akan semakin kuat dan ia dapat membantu pesakit sopak dari kemusnahan sel yang berterusan.

Testimoni sopak menggunakan vivix seperti gambar di bawah.


Testimoni Vivix 1

Mengapa perlu pilih vivix?


Jika anda ada masalah ini, rawat segera, cubalah vivix mana tahu boleh membantu memulihkan keadaan. Sopak tidak berjangkit tetapi ia boleh memberi kesan pada keyakinan diri.

WHATSAPP, Junainah, 011.39171264 untuk pertanyaan lebih lanjut. 

Tiada ulasan